Energie label

Energielabel
Let bij de aanschaf van een nieuw elektrisch apparaat altijd op het energielabel. Dit label geeft aan hoe zuinig een apparaat omgaat met elektriciteit. Een apparaat met een laag energie verbruik scheelt dus uiteindelijk in kosten. Ook het vervangen van de zogenoemde “energieslurpers” is zeker het overwegen waard. Een oude koelkast werkt misschien dan nog wel prima, maar de kans is groot dat deze veel meer energie verbruikt dan een nieuwe koelkast. Het aanschaffen van een nieuwe koelkast zorgt vaak voor energiebesparing en zal dus onder aan de streep voordeliger zijn.

Verwarming

Anti vriesstand verwarming
Wanneer u voor langere tijd niet in de woning aanwezig bent, hoeft u de woning niet te verwarmen. Uw muren en het meubilair behouden gemakkelijk enkele weken jouw woning warm. Daarom onze tip: zet bij afwezigheid van tot drie weken in de wintermaanden de verwarming lager. Ideaal is de zogenaamde ‘anti-vriesstand’ (ijs teken op de thermostaat). Het beschermt uw radiatoren en appartement tegen vorst, maar u verspilt geen kostbare energie.

Stand by

Standy-by
Als je een apparaat niet gebruikt, zet het dan helemaal uit, en dus ook niet op stand-by. Het levert tot wel 50% energiebesparing op ten opzichte van volledige inschakeling als het apparaat niet op stand-by staat. Een handig hulpmiddel hiervoor is een schakelbare stekkerdoos. Zet een antwoord- of faxapparaat niet op stand-by maar in de sleepfunctie.

Verlengdoos

Opladers
Haal opladers van bijvoorbeeld een mobiele telefoon of elektrische tandenborstel uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Dit levert energiebesparing op omdat ze dan geen energie verbruiken.

Radiator

Radiatoren
Plaats geen omkasting om uw radiatoren en laat er geen (over)gordijnen over hangen. De warmte blijft dan achter de gordijnen hangen. Ook zware meubels voor je radiatoren houden de warmte tegen.

Isolatie

Isolatie
Een slecht geïsoleerd huis verbruikt veel meer energie dan een goed geïsoleerd huis. Zorg dus voor een goede isolatie van uw woning.
Vervang in u woning bijvoorbeeld enkel glas door HR++ glas. Dat kan u jaarlijks honderden euro’s schelen.

CV

Oude CV vervangen
Het merendeel van het gasverbruik in huis gaat naar warm water en verwarming. Door een oude CV (10+ jaar) te vervangen kan het verbruik enorm verlagen; wel 15 tot 20% per jaar. Goed voor het milieu en uw portemonnee. Bovendien draagt een nieuwe CV ook direct mee aan de waarde van je huis.

LED Lamp

Lampen
Verlichting is in veel huizen de grootste stroomverbruiker. Vervang alle gloeilampen in huis voor energiezuinige led lampen en bespaar tientallen euro’s per jaar op stroom. Laat verlichting bovendien niet onnodig aan staan, ook al heeft u zuinige lampen.

Zonne energie

Lampen op zonne-energie
Bij tuincentra en doe-het-zelf zaken is tuinverlichting op zonne-energie te koop. Deze lampen schakelen na zonsondergang automatisch aan en branden dan enige uren. Wanneer u de buitenverlichting niet onnodig wilt laten branden, kies dan voor lampen op stroom met een bewegingsmelder.